首页>大学教育>四六级>复习辅导>四级>四级辅导>语法>

4级语法的考查重点3

2013-03-28 22:16新东方四六级微信号

  三、定语从句

  定语从句在四级英语测试中占有一定的比重,大约在词汇语法题的7.4%,平均每次都有一题,实际测试中有时多达三道题,如1996年6月,98年6月和2000年6月都有三倒考查定语从句的题。在我们讲四级英语测试对定语从句的考查之前,先让我们看以下几题:

  Test yourself

  1) Living in the central Australian desert has its problems, ____

  obtaining water is not the least.(1998.1)

  A.for which   B.to which   C.of which   D.in which

  2) A survey was carried out on the death rate of new-born babies in that region, ____were surprising. (1999.1)

  A.as results   B.which results   C.the results of it   D.the results of which

  3) We need a chairman ____.(1998.6)

  A.for whom everyone has confidence   B.in whom everyone has confidence

  C.who everyone has confidence of   D.whom everyone has confidence on

  4) The British are not so familiar with different cultures and other ways of doing things, ___ is often the case in other countries.(1998.6)

  A.as   B.what   C.so   D.that

  5) The course normally attracts 20 students per year, ____ up to half will be from overseas.(1998.6)

  A.in which   B.for which   C.with which   D.of whom

  6) Beer is the most popular drink among male drinkers, ____overall

  consumption is significantly higher than that of women.(2000.6)

  A.whose   B.which   C.that   D.what

  7) We were struck by the extent ____ which teacher's decisions served the interests of the school rather than those of the children.(1996.6)

  A.to   B.for   C.in   D.with

  8) Melted iron is poured into the mixer much ____ tea is poured into a cup from a teapot. (1996.6)

  A.in the same way like   B.in the same way which

  C.in the same way   D.in the same way as

  9) I've never been to Beijing, but it is the place ____.(1999.6)

  A.where I'd like to visit   B.in which I'd like to visit

  C.I most want to visit   D.that I want to visit it most

  10) ___ might be expected, the response to the question was very

  mixed.(1996.6)

  A.As   B.That   C.It   D.What

  Explanation and Expansion

  A. 参考答案: 1) C 2) D 3) B 4) A 5) D 6) A 7) A

  8) D 9) C 10) A

  B. 评析

  从以上各题可以看出,定语从句的考查还是集中在关系词的选择,与1,2,3级不同,四级考试中的定语从句虽然也有关系词最一般的用法,但的是对特殊关系词的考查。总的说来有以下几点需要注意

  ① 关系词的使用一看先行词,二看关系词在从句中的作用,在此基础上熟记几个常用的固定句式,如:

  the same … as

  such … as

  当看到先行词前有the same 或such修饰时,可直接从选项中找as,选择就变得比较简单,如8.在这种情况下,考生用不着考虑先行词是人还是物。如

  Our company won't employ such graduates as you recommend.

  I'm determined to buy such a flat as you are now living in.

新东方四六级官方微信:四六级小助手 (koolearncet

四六级免费好课、四六级最新资讯、海量过级资料!
扫描上方二维码,关注免费领取!

资料下载

四级听力技巧规律总结

微信扫码关注新东方网服务号

即可立刻获取!

1
长按二维码"保存图片"或者"截屏"保存;
2
打开微信"扫一扫",或者保存图片后从手机相册进行识别;
3
识别二维码后,点击"关注"服务号,即可免费领取。

相关推荐

首页 中考 高考 考研 四六级 留学 托福 雅思 GRE GMAT SAT ACT 小学 英语 学前