| 四级考试真题解析>>观看直播 | |
| 写作真题及答案解析 | 翻译真题及答案解析 |
| 听力真题及答案解析 | 阅读真题及答案解析 |
以下内容是2020年12月英语四级真题,供各位考生参考!新东方网四六级频道第一时间更新公布英语四六级真题答案。同时广大考生还可随时@新东方网四六级微博及公众号,与线上老师以及考生随时互动答疑,敬请广大考生密切关注新东方网四六级频道以及2020年12月英语四六级真题解析专题。
四级成绩算分、六级成绩算分功能→_→猛戳
想知道新东方老师如何点评12月考试→_→猛戳
Section A
News Report One
A poisonous fish which has a sting strong enough to kill a human is invading the Mediterranean, warned scientists. The International Union for the Conservation of Nature (UICN) has raised concerns after the poisonous fish was spotted in the waters around Turkey, Cyprus and the eastern Mediterranean. Native to the South Pacific and Indian Ocean, the potentially deadly fish has poisonous hooks and a painful sting capable of killing people. Although fatalities are rare, the stings can cause extreme pain and stop people breathing. The fish, often known as Devil Fire fish, is a highly invasive species. And environmentalists fear its arrival could endanger other types of marine life. After being spotted in the Mediterranean, a marine scientist says, “The fish is spreading, and that’s a cause for concern.”
Q1: What is reported in the news?
【答案】A A deadly fish has been spotted in the Mediterranean waters
【解析】本题主要考察开篇,可用视听一致匹配答案。原文:The International Union for the Conservation of Nature (UICN) has raised concerns after the poisonous fish was spotted in the waters around Turkey, Cyprus and the eastern Mediterranean. 翻译为:在土耳其、塞浦路斯和东地中海海域发现这种有毒鱼类后,国际自然保护联盟(UICN)对此表示担忧。
Q2: What is the environmentalists’ concern of the spread of Devil Firefish in the Mediterranean?
【答案】C It could pose a threat to other marine species
【解析】本题主要考察结尾处,可用视听一致匹配答案。原文:And environmentalists fear its arrival could endanger other types of marine life. 译为:环保人士担心它的到来会危及其他类型的海洋生物。
New Report Two
Almost half the centre of Paris will be accessible only by foot or bicycle this Sunday to mark World Car-Free Day. This is in response to rising air pollution that made Paris the most polluted city in the world for a brief time. Mayor Anne Hidalgo promoted the first World Car Free Day last year. Hidalgo also has supported a Paris Breathes Day. On the first Sunday of every month, Paris clears traffic from eight lanes of the main road. About 400 miles of streets will be closed to cars. It is expected to bring significant reduction in pollution levels. “Last year’s car-free day showed a 40% drop in pollution levels in some parts of the city, according to an independent air pollution monitor”, reports the Guardian, “and some levels dropped by 50% in the city centre.”
Q3: What will happen on World Car Free Day in Paris?
【答案】B About half of its city center will be closed to cars
【解析】本题主要考察新闻开篇处,可用视听一致加同义替换匹配答案。原文:Almost half the centre of Paris will be accessible only by foot or bicycle this Sunday to mark World Car-Free Day. 译为:本周日,为纪念世界无车日,几乎一半的巴黎市中心将只能步行或骑自行车。
Q4: What motivated the mayor of Paris to promote the first World Car Free Day in her city?
【答案】A The rising air pollution in Paris.
【解析】本题主要考察开篇第二句,可用视听一致匹配答案。原文:This is in response to rising air pollution that made Paris the most polluted city in the world for a brief time. 译为:这是对空气污染加剧的回应,空气污染使巴黎在短时间内成为世界上污染最严重的城市。
News report 3
A Philippine fisherman was feeling down on his luck when a house fire forced him to clear out his possessions and change locations. Then, a good luck charm that he had kept under his bed changed his life.
The unidentified man had fished out a giant pearl from the ocean when his anchor got stuck on the rock while sailing off a coastal island in the Philippines ten years ago.
When he was forced to sell it, the shocked tourist agent at Puerto Princesca told him that the 77-pound giant pearl that he had kept hidden in his rundown wooden house was the biggest pearl in the world, which was valued at £76 million.
The pearl of Allah, which is currently on display in a New York museum, only weighs 14 pounds. That is five times smaller than the pearl that the fisherman just handed in.
The monstrous pearl, measured at 1 foot wide and 2.2 feet long, is going to be verified by local experts and international authorities before hopefully going on display to attract more tourists in the little town.
Q5: What happened to the Philippine fisherman one day?
【答案】B His house was burnt down in a fire.
【解析】本题主要考察开篇,可用视听一致匹配答案。原文:A Philippine fisherman was feeling down on his luck when a house fire forced him to clear out his possessions and change locations. 译为:说一名菲律宾渔民感到运气不好,一场房屋大火迫使他清理财产并改变地点。
Q6: What was the fisherman forced to do?
【答案】D Sell the pearl he had kept for years.
【解析】本题主要考察细节信息,需要同义替换的基础上进行作答。原文:When he was forced to sell it, the shocked tourist agent at Puerto Princesca told him that the 77-pound giant pearl that he had kept hidden in his rundown wooden house was the biggest pearl in the world, which was valued at £76 million. 译为:当他被迫出售时,普林塞斯卡港的旅游代理商震惊地告诉他,他藏在破旧木屋里的77磅重的巨型珍珠是世界上最大的珍珠,价值7600万英镑。
Q7: What did the fisherman learn from the tourist agent?
【答案】B His monstrous pearl was extremely valuable.
【解析】本题主要考察细节信息,和第六题的答案句一致。原文:When he was forced to sell it, the shocked tourist agent at Puerto Princesca told him that the 77-pound giant pearl that he had kept hidden in his rundown wooden house was the biggest pearl in the world, which was valued at £76 million. 译为:当他被迫出售时,普林塞斯卡港的旅游代理商震惊地告诉他,他藏在破旧木屋里的77磅重的巨型珍珠是世界上最大的珍珠,价值7600万英镑。
Section B
Conversation 1
W: Mr. Smith, It’s a pleasure meeting you!
M: Nice to meet you, too. What can I do for you?
W: Well, I’m here to show you what our firm can do for you. Astro Consultants has branches in over fifty countries, offering different business services. We’re a global company with 75 years of history. And our clients include some of the world’s largest companies.
M: Thank you, Mrs. Houston. I know Astro Consultants is a famous company. But you said you would show me what you could do for me. Well. What exactly can your firm do for my company?
W: We advise businesses on all matters, from market analysis to legal issues. Anything a business like yours could meet. Our firm offers expert advice. Could I ask you, Mr. Smith, to tell me a little about your company and the challenges you face? That way, I could better respond as to how we can help you.
M: OK, sure. This is a family business started by my grandfather in 1950. We employ just over 100 people. We manufacture an export stone for buildings and other constructions. Our clients usually want a special kind of stone cut in a special design. And that’s what we do in our factory. Our main challenge is that our national currency is rising, and we’re losing competitive advantages to stone produces in India.
W I see. That’s very interesting. I will suggest that you let us first conduct a financial analysis of your company, together with the analysis of your competitors in India. That way, we could offer the best advice on different ways forward for you.
Question 8-11 are based on the conversation you have just heard.
Q8: What do we learn about the woman’s company?
【答案】A It boasts a fairly long history
【解析】本题主要考察具体细节,需要将原文进行简单的同义替换。原文:We’re a global company with 75 years of history. 译为:我们是一家拥有75年历史的跨国公司。
Q9: What does the man say about his own company?
【答案】C It is a family business.
【解析】本题主要考察具体细节,可用视听一致进行匹配。原文:This is a family business started by my grandfather in 1950. 译为:这是我祖父1950年创办的家族企业。
Q10: What is the main problem with the man’s company?
【答案】D Loss of competitive edge.
【解析】本题主要考察细节信息,可用视听一致进行匹配。原文we’re losing competitive advantages to stone produces in India. 译为:我们正在失去印度石材产品的竞争优势。
Q11: What does the woman suggest doing to help the man’s company?
【答案】A Conducting a financial analysis for it.
【解析】本题主要考察结尾处,可用视听一致进行匹配。原文:I will suggest that you let us first conduct a financial analysis of your company, together with the analysis of your competitors in India. ,译为:我建议你让我们先对贵公司进行一次财务分析,同时对你在印度的竞争对手进行分析。
Conversation 2
W: Wow, congratulations, Simon! The place looks absolutely amazing!
M: Really? You think so?
W: Of course. I love it. It looks like you had a professional interior designer. But you didn’t, did you?
M: No. I did it all by myself with a little help from my brother, Greg. He’s actually in the construction business, which was really helpful.
W: Honestly, I’m impressed! I know I can probably repaint the walls in my house over a weekend or something, but not a full renovation. Where did you get your ideas? I wouldn’t know where to start.
M: Well, for a while now, I’ve been regularly buying home design magazines. Every now and then, I’d saved the pictures I liked. Believe it or not, I have a full notebook of magazine pages. Since by overall style was quite minimal, I thought and hoped a whole renovation wouldn’t be too difficult. And sure enough, with Greg’s help, it was very achievable.
W: Wasn’t it expensive? I have imagined a project like this could be.
M: Actually, it was surprisingly affordable. I managed to sell a lot of my old furniture and put that extra money towards the new material. Greg was also able to get some discount materials from a recent project he was working on as well.
W: Great! If you don’t mind, I’d like to pick your brain a bit more. Johansson and I are thinking of renovating our sitting room, not the whole house, not yet anyway. And we’d love to get some inspiration from your experience. Are you free to come over for a coffee early next week?
Q12: What do we learn about the woman from the conversation?
【答案】D She is really impressed by the man’s house.
【解析】本题主要考察细节信息,可用视听一致进行匹配。原文:Honestly, I’m impressed! 译为:老实说,我印象深刻!
Q13: Where did the man get his ideas for the project?
【答案】B From home design magazines.
【解析】本题主要考察细节信息,可用视听一致进行匹配。原文:I’ve been regularly buying home design magazines. 译为:我经常买家居设计杂志。
Q14: What did the man say about the project he recently completed?
【答案】C The cost was affordable.
【解析】本题主要考察细节信息,可用视听一致进行匹配。原文:Wasn’t it expensive? I have imagined a project like this could be. 译为:不是很贵吗?我想象过这样的项目会是这样。
Q15: Why does the woman invite the man to her house next week?
【答案】B She wants him to share his renovation experience with her.
【解析】本题主要考察细节信息,可用视听一致进行匹配。原文:Since by overall style was quite minimal, I thought and hoped a whole renovation wouldn’t be too difficult. 译为由于整体风格非常简约,我想并希望整个装修不会太困难。
Section C
Passage one
Removing foreign objects from ears and noses costs England almost £3m a year, a study suggests. Children were responsible for the vast majority of cases - 95% of objects removed from noses and 85% from ears. Every year, an average of 1,218 nose and 2,479 ear removals took place between 2010 and 2016. According to England's Hospital Episode Statistics, children aged one to four were the most likely to need help from doctors for a foreign object in their nose. Five to nine year olds come to the hospital with something in their ear the most. Jewelry items accounted for up to 40% of cases in both the ears and noses of children. Paper and plastic toys were the items removed next most from noses. Cotton buds and pencils were also found in ears.
According to the study, the occurrence of foreign objects in children is generally attributed to curiosity. Children have an impulse to explore their noses and ears. This results in the accidental entry of foreign objects. Any ear, nose and throat surgeon has many weird stories about wonderful objects found in the noses and ears of children and adults. Batteries can pose a particular danger. In all cases, prevention is better than cure. This is why many toys contain warnings about small parts. Recognizing problems early and seeking medical attention is important.
Q16: What does England spend an annual £3m on?
【答案】D Removing objects from patients noses and ears
【解析】本题属于细节信息考察,根据具体的数字信息(三百万英镑),锁定文章第一句中的细节信息,采取视听一致的方法,选出D选项,即移除病人耳朵和鼻腔内的异物。
Q17: What do we learn from England's Hospital Episode Statistics?
【答案】C Five-to nine-year-olds are the most likely to put things in their ears
【解析】本题属于细节信息考察,根据England's Hospital Episode Statistics,关注录音中有关年龄的描述,采取视听一致的方法,选出C选项,即五岁至九岁年龄段的孩子最容易将异物放到他们的耳朵里。
Q18: What is generally believed to account for children putting things in their ears or noses?
【答案】D They are curious about these body parts
【解析】本题属于细节信息考察,使用词汇替换技巧,将generally believed替换为generally attributed to,根据后文描述对鼻子和耳朵的好奇心,替换为D选项中的body parts,故选择D。
Passage 2
Good morning, I’d like to talk to you about my charity ReBicycle. But before that, let me introduce someone. This is Leila Rahimi. She was so scared when she first moved to New Zealand that she struggled to leave the house and would spend days working up the courage to walk to the supermarket for basic supplies. After a few months of being quite down and unhappy, she was invited to join a local bike club. At this time, ReBicycle got involved and gave Leila a second-hand bicycle. In weeks, her depression had begun to ease as she cycled. The bicycle totally changed her life, giving her hope and a true feeling of freedom.
To date, ReBicycle has donated more than 200 bikes to those in need, and is now expanding bike-riding lessons as demand soars. With a bike, you can travel farther but for almost no cost. The three hours a day that used to spend on walking to and from English language lessons has been reduced to just one hour. Our bike-riding lessons are so successful that we are urgently looking for more volunteers. Learning to ride a bike is almost always more difficult as an adult, and this can take days and weeks, rather than hours. So, if any of you have some free time during the weekend, please come join us at ReBicycle and make a difference in someone’s life.
Q19. What did ReBicycle do to help Leila Rahimi?
【答案】B It gave her a used bicycle
【解析】本题属于细节信息考察,根据ReBicycle … gave a second – hand bicycle,运用词汇替换的技巧,对应到B选项中的使用过的自行车,即used bicycle。
Q20. What is ReBicycle doing to help those in need?
【答案】A Expanding bike-riding lessons
【解析】本题属于细节信息考察,定位those in need,根据信息细节把握后文,…is now expanding bike-riding lessons as demand soars,即ReBicycle随着需求增加而开展了单车骑行课程的业务,故选择A。
Q21. What do we learn from the passage about the ReBicycle?
【答案】B It is a charity organization
【解析】本题考查文章的主旨大意,文章通篇描述ReBicycle是如何为又需要的人提供单车及相应的服务,并且通过文章第一句中的charity一词可知,ReBicycle是一个慈善机构,故选择B选项。
Passage 3
Thanks to the International Space Station we know quite a bit about the effects of low gravity on the human body, but NASA scientists want to learn more. To that end, they have been studying how other species deal with low gravity, specifically focusing on mice(22). The results are both interesting and humorous.
The scientists first send some mice in a specially designed cage to the International Space Station. The cage allowed them to study the behavior of the mice remotely from Earth via video. As you noticed in the video, the mice definitely seem uncomfortable at the beginning of the experiment. They move around clumsily, drifting within the small confines of the cage and do their best to figure out which way is up, but without success. (23)However, it’s not long before the mice begin to catch on. They adapt remarkably well to their new environment and even using the lack of gravity to their advantage as they push themselves around the cage.
That’s when things really get wild. The 11th day of the experiment shows the mice are not just dealing with the gravity change but actually seem to be enjoying it. (24) Several of the mice are observed running around the cage walls.
The scientists wanted to see whether the mice would continue doing the same kinds of activities they were observed doing on Earth. The study showed that the mice kept much of their routines intact, including cleaning themselves and eating when hungry. (25)
Q22 What do NASA scientists want to learn about?
【答案】[D]. How animals deal with lack of gravity.
【解析】对应原文:they have been studying how other species deal with low gravity, specifically focusing on mice. 他们一直在研究其他物种是如何应对低重力的,特别是在老鼠身上。做到试听一致即可做出答案。
Q23 What does the passage say about the mice at the beginning of the experiment?
【答案】[A]. They were not used to the low- gravity environment.
【解析】对应原文:As you noticed in the video, the mice definitely seem uncomfortable at the beginning of the experiment. 正如你在视频中注意到的那样,在实验的开始,老鼠们显然不太舒服。正确答案与原文进行了同替。
Q24 What was observed about the mice on the 11th day of the experiment?
【答案】[C]. They already felt at home in the new environment.
【解析】对应原文:The 11th day of the experiment shows the mice are not just dealing with the gravity change but actually seem to be enjoying it. 实验的第11天表明,老鼠不仅要应对重力的变化,而且看起来还很享受。用the 11th day定位,正确答案与原文进行了同替。
Q25 What did the scientists find about the mice from the experiment?
【答案】[B]. They behaved as if they were on Earth.
【解析】对应原文:The study showed that the mice kept much of their routines intact, including cleaning themselves and eating when hungry. 研究表明,这些老鼠保持了大部分日常活动的完整,包括清洁自己和饥饿时进食。正确答案与原文进行了同替。
【考后关注】
新东方四六级查分,第一时间了解过没过线!关注新东方网四六级真题解析专题,抢先get查分时间!
| 2020年12月四级真题答案解析 | |
| 作文 | 2020年12月四级作文真题答案解析 |
| 听力 | 2020年12月四级听力试题答案解析 |
| 翻译 | 2020年12月四级翻译真题答案解析 |
| 阅读 | 2020年12月四级阅读真题答案解析 |
| 编辑推荐》》新东方教师解析大学英语四级+六级 | |
新东方热报课程推荐>>