2025 年 12 月六级真题答案汇总(含网络版本)
Part I 写作
第一套题目:老师对学生学术追求和个人发展的影响
Teachers are pivotal guides in students ’ academic and personal growth, exerting a profound influence that shapes their future. Beyond knowledge transfer, they play dual roles in fostering academic pursuits and nurturing well-rounded individuals.
Academically, competent teachers impart systematic expertise and inspire critical thinking. They introduce scientific research methods, guide students to explore academic interests, and encourage them to overcome challenges in studies. This guidance helps build a solid academic foundation and clarifies the direction for long-term pursuit. In personal development, teachers set moral examples through their words and deeds. Their dedication and integrity cultivate students ’ sense of responsibility, while their encouragement helps develop resilience in the face of setbacks. These qualities are essential for lifelong growth.
In conclusion, teachers ’ influence on academics and character is indispensable. Their guidance lays a solid foundation for students’ success, making the mentorship a lifelong treasure.
第二套题目:通过“中国梦”实现自我价值
For us college students, the Chinese Dream is not something far away. It actually gives us a great chance to grow and find our own value in life. When we connect our personal future with our country’s future, our studies and efforts become more meaningful.
To achieve this, we can start with our daily life. First, we should link our majors to what our country needs. For example, if you study engineering, you can aim to solve real problems. If you study education, you can think about how to help children in less developed areas. Second, we need to take action. Joining volunteer programs, doing internships, or starting small projects are all good ways to practice what we learn. These experiences help us become more skilled and understand the world better.
In short, the Chinese Dream and our personal dreams support each other. By working hard in our studies and contributing in our own way, we can build a valuable life for ourselves and at the same time, help our nation move forward. This is the best path for us to grow and succeed.
第三套题目:大学生应更好地做好准备,以应对大学中的多样化挑战
College students who are well prepared are better equipped to confront the diverse challenges they encounter in university life. Adequate preparation enables them to adapt smoothly to academic pressure and personal growth demands.
Academically, preparation helps students develop effective learning strategies and time- management skills. With clear goals and independent learning ability, they can cope with heavy coursework, participate actively in discussions, and handle examinations with confidence. Such readiness not only improves academic performance but also lays a solid foundation for future professional development. In terms of personal development, preparedness enhances students ’ psychological resilience and social adaptability. By cultivating self-discipline and problem-solving skills, students learn to manage stress, build healthy relationships, and respond positively to setbacks.
In conclusion, thorough preparation empowers college students to face university challenges with confidence and competence. It plays a crucial role in ensuring academic success and fostering long- term personal growth.
Part II 听力
第一套
Long Conversation 1
1. A) He has distinguished himself in foreign service.
2. D) Some sort of crisis of legitimacy.
3. C) Different people can take different paths.
4. A) Key skills required of a diplomat.
Long Conversation 2
5. B) They both look tired.
6. B) Two months devoted to the same contract.
7. D) Delusional.
8. C) The early implementation of the project.
Passage 1
9. A) How it got resolved.
10. C) They assumed the best about them and moved on.
11. A) Dine out daily.
Passage 2
12. D) When two people tell different stories of the same event. 13. B) Sewing.
14. B) Cut down expenses.
15. D) People's increasing dislike of cooking
Recording 1
16. B) Airlines cannot find its owner without an ID tag on it. 17. A) Its tag may get torn off on the conveyor belt.
18. D) Avoid packing valuable items in our checked baggage.
Recording 2
19. C) It can be socially harmful.
20. B) They held a negative view towards it.
21. D) Vicious cycles of detachment.
Recording 3
22. C) The impersonal accommodations.
23. A) They have been the classic way to visit Europe. 24. C) Your property.
25. D) Opportunities for income.
第二套
Long Conversation 1
1. B) It is appropriately priced.
2. A) They never really appeal to her.
3. C) The speed.
4. D) A massive renovation.
Long Conversation 2
5. A) They have a poor work ethic.
6. B) Recognizing how they try to strike a work-life balance.
7. D) By the quality of the work they do.
8. A) Those whose culture facilitates their advancement.
Passage 1
9. B) They may unintentionally encourage customers to eat meat.
10. C) By comparing participants eating vegetarian food frequently with those doing so rarely 11. A) They are less likely to choose a vegetarian dish.
Passage 2
12. C) They have been seeking a way to prevent pollutants from penetrating indoors.
13. A) They can be costly and inefficient.
14. B) They spend a lot more time indoors.
15. D) It may make household appliances serve an additional air cleaner function.
Recording 1
16. C) It demonstrates animals' ability to recognize themselves.
17. B) It behaves similarly to animals capable of self-recognition.
18. D) They raise more questions than answers.
Recording 2
19. D) Children reading electronic books learned more.
20. A) They came to conflicting conclusions.
21. C) Those that draw their attention to the educational content.
Recording 3
22. C) Keep ourselves from regretting them.
23. A) It has made us the person we are now.
24. D) Lessons to learn.
25. B) Making proper use of the lessons learned.
Part III 阅读
选词填空(第一套)
文章开头
By now, it is generally accepted that regular exercise comes... 答案速查
26-35 HJ GCM FDKLA
26. H) ever
27. J) mortality
28. G) drop
29. C) chronic
30. M) refute
31. F) disregard
32. D) cognitive
33. K) particularly
34. L) patterns
35. A) adolescents
选词填空(第二套)
文章开头
We humans love to believe we are special, but science and technology have repeatedly proved this conviction wrong.
答案速查
26-35 IBMCK ADFJO
26. I) once
27. B) cognitive
28. M) surpass
29. C) domains
30. K) redundant
31. A) accompanying 32. D) entertaining
33. F) hybrid
34. J) oversee
35. O) vanish
选词填空(第三套)
暂无
长篇阅读(第一套)
文章标题
Restaurants are now employing robots-should chefs be worried?
答案速查
36-40 CHDLA 41-45 FMJOG
题干、答案和定位处
36. It is now possible to fully automate a burger restaurant with little human supervision. 【答案】C
【定位】 Fully automated burger restaurants managed with minimal human oversight - where customers order at screens, pay electronically and eat food cooked and delivered by robots - are now a possibility.
37. At a robot-powered US company, complicated tasks still have to be performed by humans. 【答案】H
【定位】At the robot-powered US pizza-delivery company Zume, the more difficult jobs, such as topping pizzas, are still done by humans.
38. More automation appears to be a certainty in industries eager to cut labour costs and raise profits. 【答案】D
【定位】In an industry keen to slash labour costs and increase profits, further automation seems inevitable.
39. There are often front-page reports of failures in technological innovation of the restaurant industry.
【答案】L
【定位】Embarrassing failures in restaurant tech frequently hit the headlines.
40. Robot-chef Flippy does not fear laborious work, nor does it make any complaints. 【答案】A
【定位】Like most chefs, Flippy is not afraid of hard work... But you won ’t hear Flippy complain or say anything, in fact.
41. Digital technology makes it possible for businesses to innovate restaurant models. 【答案】F
【定位】For the first time in a few hundred years, digital is allowing us to create new versions of restaurants.
42. Fondness for human warmth in catering to customers will give hope to employees who are afraid of losing jobs to robots.
【答案】M
【定位】That attachment to the human art of hospitality will be heartening for staff who see automation as a threat to jobs.
43. There is an acute shortage of experienced chefs in the catering industry and automated cooking is expected to fill the gap.
【答案】J
【 定位 】The restaurant industry is currently suffering a severe shortage of skilled chefs... Automation systems... are trying to bridge that gap.
44. Over the coming decade, many jobs in traditional restaurants will disappear due to robot delivery. 【答案】O
【定位】Invariably, over the next 10 years, jobs will go in conventional bricks-built restaurants, not least because automation will boost their rapidly growing rival: delivery.
45. According to an expert in AI and robotics, it may be quite some time before a master robot-chef appears.
【答案】G
【定位】“It ’ll probably be a very long time before we see a five-star robot chef, ” says Noel Sharkey, professor of AI and robotics...
长篇阅读(第二套)
文章标题
Do You Know When to Quit Wisely?
答案速查
36-40 FKJEM 41-45 IOCNH
题干、答案和定位处
36. Feeling like they have more control over something or someone than they do, people get more committed to their pursuit when they should give up.
【答案】F
【定位】...feeling like we have more control over an event or person than we do puts us at risk of doubling down when we should pull out.
37. If you regard yourself as one who never quits, you may end up trapped in your course of action. 【答案】K
【定位】If you strongly identify as not being a quitter, you can end up staying stuck in a course of action...
38. One of the author’s clients found it hard to give up a design project, in which she had put in a lot of time and effort.
【答案】J
【定位】Take my client Ryan, a leader at a technology company. Ryan had invested two years and a lot of effort in a design project that wasn’t delivering the needed outcomes, but the thought of abandoning it after all she had put in was hard to bear.
39. The author suggests that one should direct their thoughts to the gains of quitting timely so as to move on.
【答案】E
【定位】...deliberately refocus your thinking on the gains so you can more objectively weigh the
alternatives.
40. When making a decision, you’d better ask for opinions of those who have less stake in your decision.
【答案】M
【定位】Ideally, seek out people who are less invested in your decision than you are.
41. For people associating their identity with their commitments, quitting can feel like their identity is threatened.
【答案】I
【定位】Research indicates that people link their self-identity and social status to their commitments. And because we identify with our commitments, withdrawing from one can feel like a threat to our identity or status.
42. People who regard highly the quality of making wise decisions do not feel good when they make a bad one.
【答案】O
【定位】Nobody likes to feel that they’ve made a poor decision, especially if making intelligent decisions is a quality you hold in high esteem.
43. The wisest leaders learn to distinguish between giving up too soon and sticking with something irrationally.
【答案】C
【定位】But the smartest leaders learn to discern the difference between quitting too soon and holding onto something that they shouldn’t.
44. When people are thinking of an endeavor, they should dig out reliable data that tells them how likely they are to succeed.
【答案】N
【定位】Alternately, you could also seek out hard data that illuminates your real chance of success in whatever endeavor you are contemplating.
45. Having a clear view of what’s in your control and what’s not is vital to making a good decision regarding whether to give up or stick it out.
【答案】H
【定位】Getting clear on what you can control and what you can’t is essential to making a quality decision about whether to call it quits or persevere.
长篇阅读(第三套)
暂无
仔细阅读(第一套)
Passage One
文章开头
Many see friendships as a comfort blanket: a shoulder to cry on, a reliable soul to confide in. 答案 46-50 DADBC
46. What often happens when people are eager to pursue individual success?
D) They ignore their ties with friends.
47. What does the author advise people to do in their pursuit of radical individualism?
A) Re-examine the detrimental effects.
48. What is American society’s assumption of personal achievement?
D) It reflects a person’s exceptional endeavor.
49. What is preached in many success stories?
B) Investing one’s time in work instead of connecting with friends.
50. What can we infer from the passage regarding the pursuit of success?
C) Collectivism is superior to individualism.
Passage Two
文章开头
During his acceptance speech for the Nobel Peace Prize, Martin Luther King...
答案 51-55 CAADB
51. What does the author think about today’s...
C) It still has a long way to go before equity can be truly realized.
52. What do we learn from the passage about black students in the past 20 years?
A) They have been unfairly treated regarding higher education.
53. How can Americans bridge the differences that divide them?
A) By dealing with the thorny issues confronting them.
54. How do most Americans view America as a nation according to recent survey?
D) It has become increasingly split.
55. What does the author suggest Americans do?
B) Make joint efforts to tackle the nation’s equity issues.
仔细阅读(第二套)
Passage One
文章开头
As interdependent beings we cannot thrive independent of others. 答案 46-50 ABCBC
46. What does the author say about human beings?
A) They cannot prosper without cooperating with each other.
47. What do we learn about solidarity in an increasingly diverse society?
B) It involves many aspects with great complexity.
48. What would we witness in the setting of collectivism?
C) Sacrifice of personal interests for the common good.
49. What does solidarity entail according to the passage?
B) An opposition to individualism.
50. What do social theorists think of solidarity?
C) It is essential to progress and order in society.
Passage Two
文章开头
People who repeatedly give unwanted advice can be well-meaning and genuinely want to help. 答案 51-55 DBDAC
51. What is the finding of one study about people who keep giving unsolicited advice?
D) They are inclined to crave for power.
52. What is the problem with people who are driven to give you unsolicited advice?
B) They may be emotionally vulnerable.
53. What is the advice receiver tempted to do when not liking the advice giver’s underlying anxiety?
D) Accuse them of trying to control others.
54. How is the advice giver likely to react to the rejection of their advice?
A) They may regard it as a threat.
55. What should the advice receiver do to avoid unnecessary conflict?
C) Understand why the advice giver offers the advice.
仔细阅读(第三套)
Passage One
文章开头
Mindfulness has been shown to have a number
答案 46-50 BBACC
46. What do we learn from the passage about practicing mindfulness?
B) It focuses our attention on the present moment without making judgments.
47. What do we see in today's "attention economy" according to Jenny Odell?
B) People's attention is turned into something that can be bought and sold.
48. What happens with the prevalent use of mobile phones or social media?
A) They keep distracting users from the here and now.
49. What benefit can practice mindfulness bring to us according to some scholars?
C) It is conducive to our forging better interpersonal relationships.
50. What does the author suggest we do in another person's presence?
C) Be attentive listeners while refraining from making judgment.
Passage Two
文章开头
The other day I had to log into a service I hadn't used before.
答案 51-55 DCBAD
51. How did the author respond to the Captcha test?
D) He worked on it submissively.
52. What is ironic about the Captcha test?
C) A test designed to test machines is now used by machines to test humans.
53. Why does the author use the metaphor of the boiling frog?
B) To show that humans are unaware of the potential danger brought by smart tech.
54. Why does the author think that Brett Frischmann and Evan Selinger are right?
A) A large part of digital tech is now making use of humans to meet its own ends.
55. What does the author imply by asking "Are we smart enough to jump out before it's too late?" at the end of the passage?
D) We may not wake in time to the danger digital tech poses to us.
Part IV 翻译
第一套(尊老)
尊老是中华民族的传统美德,深深植根于中国人的思想和行为中,是人们普遍遵守的行为规 范和社会准则。在当今的中国,这种美德得到广泛传承。社会各界积极营造老助老的社会氛 围。为老年人提供便利服务已成为社会共识,例如社区专门开设长者食堂,公共场所配置优 先座位。政府还出台了一系列政策,为老年人的权益提供有力保障尊老是社会和谐与发展的 重要基石,有助于培育良好的社会氛围,推动整个社会文明进步。
Respecting the elderly is a traditional virtue of the Chinese nation, deeply rooted in the thoughts and actions of its people. It is a widely followed code of conduct and social norm. In China today, this virtue continues to be widely practiced. All sectors of society are actively building a culture of respect and care for the elderly. Providing convenient services for older people has become a common practice in society. For example, many communities have set up senior canteens, and priority seating is available in public places. The government has also introduced a series of policies to strongly protect the rights and interests of the elderly. Respecting the elderly serves as an important foundation for social harmony and development. It helps create a positive social atmosphere and promotes progress for the whole society.
第二套(节俭)
节俭是中华民族的传统美德。在古代中国,生产率低,我们的祖先深知劳动成果艰难,因此 遵循节俭的理念。在物质极其丰富的今天,中国人仍然坚持节俭的生活方式,这体现了理性 消费和尊重劳动的哲学。近年来,中国政府不断加大节约型社会建设力度,倡导"清盘运动”
减少食物浪费,倡导简单低碳的生活方式,推进资源循环利用,反对过度消费。发展一个以 保护为导向的社会,已切实推动了中国经济的高质量发展。
Frugality is a traditional virtue of the Chinese nation. In ancient China, productivity was low, and our ancestors knew well how hard it was to gain labor achievements, so they embraced the concept of thrift.
In today’s era of abundant material wealth, Chinese people still stick to a Frugal lifestyle, which embodies the philosophy of rational consumption and respect for labor.
In recent years, the Chinese government has been stepping up efforts to build a resource-conserving society: it advocates the ‘Clean Plate Campaign ’ to cut food waste, promotes a simple and low- carbon lifestyle, advances resource recycling, and opposes over-consumption. The development of such a conservation-oriented society has effectively driven the high-quality growth of China’s economy.
第三套(自立自强)
自立更生的精神深深植根于中国文化之中,这一精神已成为国家生存与发展的关键。多年来, 中国在自我强身和自力更生的道路上持续加大对科研领域的投入,并在信息技术等领域取得 了新的突破。全国范围内的 5G 网络覆盖、远程医疗的发展以及嫦娥探月工程都展示了航天 领域取得的显著进展。自强白军这股强大的推动力激励着中国人民实现民族复兴而奋斗,我 钦佩这种不屈不挠的精神。
The spirit of self-reliance is deeply rooted in Chinese culture and has been crucial to the nation's survival and development. Over the years, on the path of self-reliance and independent development, China has continuously increased investment in scientific research and has made new breakthroughs in fields such as information technology. The nationwide coverage of 5G networks, advances in telemedicine, and the Chang’e lunar exploration program all demonstrate remarkable progress in aerospace and technology. This powerful driving force of self-reliance inspires the Chinese people to strive for national rejuvenation, and I admire this indomitable spirit.
福州新东方四六级课程介绍
✅一对一课程:量身定制学习计划,突破个人薄弱环节,突出教学优势,建立知识体系。
✅线下走读班:小班教学,严格督学,定期测试跟踪学习成果,一对一答疑辅导
✅线上网课:直播录播相结合,可反复观看,适合基础好或自制力高的同学
现在报名可享受专属优惠,详情请咨询门店电话:18558891180(微信同号)
更多四六级资讯与备考指南,请点击进入【新东方四六级官网】查看!